Hjem 112 Chefredaktør og flere prominente journalister frikendt for brud på navneforbud i Britta Nielsen-sagen

Chefredaktør og flere prominente journalister frikendt for brud på navneforbud i Britta Nielsen-sagen

af Extra Avisen


Chefredaktør for Jyllands-Posten Jacob Nybroe og tre andre prominente journalister, som alle er eller har været ansat på avisen, er blevet frikendt for at have brudt det navneforbud, som Britta Nielsens yngste datter var beskyttet af i begyndelsen af svindelsagen.

Det har retten i Aarhus onsdag afgjort.

Dommen lyder, at Jacob Nybroe er frifundet, mens bødestraffen bortfalder for graverjournalist og Cavling-vinder Morten Pihl, redaktør Jesper Høberg og tidligere retsreporter Michael Fagerberg Thykier, der nu har sin daglige gang på Politiken.

De alle gennem sagen nægtet sig skyldige.

»Vi mener ikke, at det, der er skrevet i Jyllands-Posten, gør, at man i en bredere kreds kan identificere Samina. Vi har ikke nævnt hendes navn, vi har ikke nævnt hendes stilling, vi har ikke nævnt, at hun var i familie med Britta, datter eller noget,« lød det forud for sagen fra deres forsvarsadvokat Søren Abildgaard Pedersen.

Et faktum, som retten altså onsdag har givet dem medhold i.

Sagen trækker tråde tilbage til begyndelsen af sagen om Britta Nielsens bedrageri i 2018. På det tidspunkt var datteren, 34-årige Nadia Samina Hayat, nemlig beskyttet af et navneforbud i en kort periode, da hun endnu ikke selv var tiltalt i sagen, men blot sigtet. I dag er hun idømt fire års fængsel for hæleri.

Navneforbuddet betød, at man – som blandt andet journalist – ikke måtte offentliggøre navn, stilling, bopæl eller andre oplysninger, som kunne afsløre hendes identitet i den periode, hvor navneforbuddet gjaldt.

Det vil sige fra den 11. oktober 2018 og frem til den 14. november samme år, hvor navneforbuddet – ifølge Ekstra Bladets oplysninger – igen blev ophævet, og hun sammen med sin søster stillede sig frem på tv med sin forklaring.


Britta Nielsens døtre bedyrede deres uskyld på tv kort efter deres mors svindel blev opdaget. Foto: Discovery Networks Danmark


Britta Nielsens døtre bedyrede deres uskyld på tv kort efter deres mors svindel blev opdaget. Foto: Discovery Networks Danmark

Vis mere

Det navneforbud mente hendes forsvarsadvokat, Christian Bjerre, dog ikke blev overholdt i Jyllands-Postens dækning af sagen, og derfor anmeldte han journalisterne tilbage i 2018. I starten af 2020 blev de sigtet, og det retslige efterspil kunne begynde.

Mere specifikt handler det om to artikler under overskrifterne ‘Hun flygtede fra svindelanklager for 111 millioner kroner – blev hun advaret?’ og ‘Hestehandleren fra Hvidovres utrolige fupnummer’, som er blevet skrevet af de tre journalister, mens de arbejdede under chefredaktør Jacob Nybroe.

Heri skulle de tre journalister have oplyst flere detaljer, der ifølge anklagemyndighedens opfattelse sammenlagt kunne identificere Nadia Samina Hayat som mistænkt i sagen, selvom der på daværende tidspunkt var nedlagt navneforbud.

Det drejer sig blandt andet om oplysninger om, at Britta Nielsen havde tre børn, at to kvinder og en mand, som var yngre end hende, var sigtet for hæleri, og at hun havde købt et dyrt føl til sin datter, samt at datteren havde et selskab, som handlede med heste i Holland. Ligesom Nadia Samina Hayat i forbindelse med artiklerne var afbilledet siddende ved siden af Britta Nielsen til en hesteauktion.

Alt sammen oplysninger, som sammenlagt kunne identificere, at det var hende, der var tale om, mente anklagemyndigheden.

Foruden de fire mediefolk på Jyllands-Posten blev seks andre journalister og chefredaktørerne også sigtet for at have brudt navneforbuddet i sagen i begyndelse af 2020 –  her heriblandt chefredaktør på Weekendavisen, Martin Krasnik, samt to journalister fra avisen. Det er uvist, hvornår disse sager skal for retten.

Opdateres….Source link

Flere Artikler