Hjem Helbred Derfor rammer influenza og forkølelse især om vinteren

Derfor rammer influenza og forkølelse især om vinteren

af Extra Avisen
Derfor rammer influenza og forkølelse især om vinteren

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor influenza-sæsonen og forkølelser primært falder om vinteren, og hvorfor vinteren også var tidspunktet for COVID-19 pandemiens begyndelse?

Fakta

Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Om vinteren er vejret koldt, men hvorfor betyder det en øget smitte med luftvejsvirus, der i Danmark primært er udbredt fra november til april?

Den sæsonbestemte smitte har flere årsager – læs med herunder og bliv klogere på hver af dem.

Tre grunde til at luftvejsvirus trives godt om vinteren

For det første ændrer de fleste af os adfærd, når vejret bliver koldt. Om vinteren befinder vi os nemlig mere indenfor, hvilket betyder, at vi vil være samlet på mindre arealer med dårligere udluftning, og det gør det nemmere for virus at sprede sig.

For det andet betyder de koldere temperaturer og den lavere luftfugtighed om efteråret og vinteren, at viruspartiklerne er mere stabile og kan overleve længere uden for mennesker.

For det tredje påvirker efteråret og vinterens vejr også dit immunforsvar og cellerne i dine luftveje.

Luftvejsvirus

  • Luftvejsvirus er virus, der inficerer næse, svælg, bihuler og lunger.
  • Gruppen af luftvejsvira inkluderer diverse influenza-vira, forkølesesvirussen RS-virus og familien af coronavira.
  • Læs mere om de utallige luftvejsvira, der kan give forkølelse i sidehistorien under artiklen. 

Virus har det nemmere, når immunforsvaret har det sværere

Normalt danner cellerne i dine luftveje slim, der kan fange viruspartikler, så du kan hoste dem op. Men når du indånder kold og tør luft, så ændres dannelsen af slim, og virussene får lettere ved at slippe forbi (læs mere om det her og her).

Den kolde luft vil også påvirke dine immunceller og gøre dem mindre effektive (læs her og her).

Samtidig kan de færre timer med dagslys betyde, at mange danskere er i underskud af D-vitamin om efteråret og vinteren, hvilket forringer vores immunceller yderligere.

Alt i alt har luftvejsvirussene det nemmere, mens vores immunforsvar har det sværere, så snart efteråret og vinteren banker på, og derfor rammer influenza og forkølelse særligt på denne tid af året.

Sådan kan du selv hjælpe dit immunforsvar

Hvis du overvejer at søge mod varmere himmelstrøg for at undgå vinterens vira, så er det værd at vide, at både forkølelsesvirus og influenza også findes i tropiske lande. Men i stedet for sæsonbestemt smitte er viraene blot udbredte hele året rundt.

Det er altså svært helt at undgå influenza og RS-virus.

Heldigvis er der en række forholdsregler, du selv kan tage for at hjælpe dit imunforsvar i vinterens kamp mod virus.

  • For det første kan du bevare de gode hygiejnevaner fra COVID-19-nedlukningen.
  • Du kan hoste i ærmet, så du ikke spreder dråber af virus til dem omkring dig. Du kan holde god håndhygiejne, da mange vira kan overleve på overflader som dørhåndtag og tøj (læs mere her og her)
  • Du kan blive hjemme, hvis du har symptomer på sygdom, og sørge for at lufte ud jævnligt. Sidst men ikke mindst kan du blive vaccineret mod influenza, hvis det tilbydes.

Hjælp dit immunforsvar med at hjælpe dig

Studier har desuden vist, at du kan styrke dit immunforsvar ved at spise sundt, dyrke motion og sørge for at få rigeligt med søvn.

Alt i alt er efteråret og vinteren altid en travl periode for dit immunforsvar. Selvom vi har udviklet vacciner mod mange sygdomme, så fortsætter flere vira med at finde nye måder at undslippe vores immunforsvar og dets hukommelse på.

Heldigvis kan vi dog selv gøre en del for at undgå den værste smitte, samtidig med at forskere fortsat lærer mere om, hvordan mikroorganismer smitter, og hvordan vores immunforsvar fungerer, så vi kan udvikle endnu bedre behandlinger i fremtiden.

Source link

Flere Artikler