Hjem Verden Forskere advarer: Ændringer i ‘Dommedagsgletsjeren’

Forskere advarer: Ændringer i ‘Dommedagsgletsjeren’

af Extra Avisen


Forskere advarer om dramatiske ændringer i et af verdens største gletsjere i Antarktis

Forskere advarer: Ændringer i ‘Dommedagsgletsjeren’

Gletsjeren strækker sig 120 kilometer langs en frossen kystlinje. Foto: NASA/Ritzau Scanpix

En mur af is foran ‘Dommedagsgletsjeren’, som den bliver kaldt af forskere, vil kunne ‘knuses som en bilrude’, lyder det.

Ifølge de britiske aviser The Independent og BBC sker det ifølge forskerne på grund af opvarmet havvand, som langsomt smelter gletsjerens is nedefra, og det forårsager blandt andet større sprækker i den massive gletsjer.

– Der vil ske dramatiske ændringer i gletsjerens front, sandsynligvis om mindre end et årti. Både offentliggjorte og upublicerede undersøgelser peger i den retning, sagde glaciolog og professor Ted Scambos fra det Internationale Thwaites Glacier Collaboration (ITGC) til BBC.

På størrelse med Florida
Der er tale om Antarktis enorme Thwaites-gletsjer, som har fået sit noget alarmerende navn på grund af den store risiko, der netop er ved, at gletsjeren smelter.

Den er på størrelse med Storbritannien eller Florida, og så står den allerede for omtrent fire procent af den årlige globale havstigning. I løbet af de sidste 30 år er gletsjerens udstrømningshastighed fordoblet.

Gletsjeren smider allerede omkring 50 milliarder tons is ud i havet hvert år.

Dramatiske ændringer
Godt nok har gletsjeren en begrænset indflydelse på globale havniveauer i dag, men der er nok is i gletsjerens afvandingsbassin til at hæve havene med 65 centimeter, hvis det hele smeltede.

Dog ville sådan et ‘dommedagsscenarie’ næppe ske før om flere århundrede, skriver BBC, men forskningsholdet bag siger, at Thwaites-gletsjeren nu reagerer på global opvarmning ganske hurtigt.

Men forskernes arbejde har vist store forandringer ved selve gletsjeren og det omkringliggende vand. ifølge Ted Scambos ville Thwaites tage det meste af isen i det vestlige Antarktis med sig, hvis den kollapsede, og derfor er det vigtigt, at forskerne finder ud af, hvordan gletsjeren vil opføre sig de næste 100 år.Source link

Flere Artikler