Hjem Verden Mere godt omikron-nyt: Denne gang tæt på Danmark

Mere godt omikron-nyt: Denne gang tæt på Danmark

af Extra Avisen


Der blev onsdag sået tvivl om relevansen af de gode nyheder om omikron fra Sydafrika, men resultater fra en britisk rapport tyder nu også på, at den er mildere

Mere godt omikron-nyt: Denne gang tæt på Danmark

I Danmark og i resten af verden har vi blikket stift rettet mod omikron.

Onsdag beskrev Ekstra Bladet, hvordan et ny sydafrikansk studie pegede på, at personer, som bliver smittet med den hurtigt-spredende omikron-variant, har større chancer for at klare sig gennem sygdommen covid-19 uden hospitalsbehandling end dem, der smittes med delta-varianten.

Derudover har det afrikanske land nu oplevet et signifikant fald i antallet af smittede.

Da det toppede i landet, var der omkring 25.000 smittede om dagen, men det tal er nu faldet til omkring 15.000. Det skal dog understreges, at antallet af tests kan variere meget fra dag til dag.

Og nu er der mere godt nyt. Denne gang fra Storbritannien – lige rundt om hjørnet og med en befolkningssammensætning meget lig den danske.

Mindre risiko
I en
rapport lavet af forskere fra Imperial College London fremgår det, at der er 20-25 procent mindre risiko for at skulle en tur på hospitalet, mens der er 40 procent mindre risiko for at blive indlagt natten over, hvis du er ramt af omikrom fremfor delta.

Data bygger på en undersøgelse af 56.000 omikron-smittede og 269,000 delta-smittede.

Forskeren bag studiet professor Neil Ferugson kalder det for en god nyhed, men understreger, at vi stadig stå over for en stor opgave, fordi alt tyder på, at den er langt mere smitsom.

– Den høje smitsomhed taget i betragtning, så er der stadig en potentiel risiko for, at sundhedsvæsnet står over for at skulle håndtere endnu flere indlagte, hvis omikron bliver ved med at stige med den fart, som vi har set de seneste uger, siger han til The Guardian.

SSI: For tidligt
På pressemødet onsdag fortæller Statens Serum Institut (SSI), at de indtil videre ikke kan konkludere, at omikron er mildere.

Sådan lyder det fra direktør Henrik Ullum og Søren Brostrøm.

– Når man ser på de rå tal, så er der for de nysmittede med omikron lavere risiko for at blive indlagt end med delta.

Artiklen fortsætter under billedet …

Mere godt omikronnyt: Denne gang tæt på Danmark

– Men når man tager højde for, at det især er yngre og i høj grad vaccinerede, der er blevet smittet, så kan vi ikke konkludere, at omikron skulle give et mildere forløb, siger Henrik Ullum på et pressemøde onsdag.

Han fortæller på pressemødet, at man derfor i sine vurderinger og anbefalinger til politikerne må gå ud fra, at den i alvorlighed er på linje med delta.

– Vi bliver derfor nødt til at planlægge efter, at omikron er lige så slem som delta, siger Henrik Ullum.

Danmark fik sit første tilfælde med omikron i slutningen af november, men den er i løbet af få uger blevet den dominerende variant. Den er mere smitsom end delta, der gennem det meste af 2021 har været dominerende.

Det hører med til historien, at det i øjeblikket fortrinsvis er personer smittet med deltavarianten, som er indlagt med coronavirus på de danske hospitaler.Source link

Flere Artikler