Hjem Politik Messerschmidt: Derfor kan vores formandsmodel lade sig gøre – Ditoverblik.dk

Messerschmidt: Derfor kan vores formandsmodel lade sig gøre – Ditoverblik.dk

af Extra Avisen


Messerschmidt: Derfor kan vores formandsmodel lade sig gøre – Ditoverblik.dk
Morten Messerschmidt og Peter Kofod på DFs seneste årsmøde i Herning. Foto: Carsten Lundager

Morten Messerschmidt afviser, at Dansk Folkepartis vedtægter står i vejen for, at han og Peter Kofod sammen kan gå efter formandskabet i partiet. Planen er, at Peter Kofod skal tage over, hvis Meld & Feld-sagen måtte tvinge Messerschmidt til at trække sig som formand, og det vil være helt efter bogen, mener han

Står vedtægterne i Dansk Folkeparti i vejen for det fælles kandidatur, som Morten Messerschmidt og Peter Kofod lancerede i weekenden, da de i et stort interview i Berlingske fortalte, at de sammen vil stille op som formand og næstformand for DF på det ekstraordinære årsmøde den 23. januar 2022?

De to går efter at blive valgt sammen, og formålet er at samle partiet og tage højde for den situation, der kan opstå, hvis Morten Messerschmidt ender med en dom i landsretten i Meld & Feld-sagen, som umuliggør, at han kan fortsætte som formand. Sker det, skal Peter Kofod tage over som formand, lyder forslaget fra de to.

”Der er nogen, som – berettiget eller uberettiget – sår tvivl om mine fremtidige muligheder. Den bekymring vil jeg gerne komme i møde ved at sige, at skulle der ske et eller andet i forbindelse med sagen, har jeg allerede nu gjort klart, hvem der bliver formand. Arvefølgen er sikret, ligesom den var under Pia Kjærsgaard. Jeg håber, det vil give stabilitet og tryghed,” sagde Morten Messerschmidt søndag til Berlingske.

Siden er den model imidlertid blevet afvist fra flere sider med henvisning til Dansk Folkepartis vedtægter. Ifølge vedtægterne er det nemlig ikke årsmødet, der vælger den politiske næstformand. Han/hun skal vælges blandt folketingsgruppens medlemmer. Samtidig er det den politiske næstformand, der skal tage over, hvis formanden stopper pludseligt.

”Man kan sige, vores vedtægter er ret klare, og det er, at årsmødet vælger formanden og folketingsgruppen vælger – blandt sine medlemmer – en politisk næstformand. Og hvis formanden så får forfald på et tidspunkt, så er det den politiske næstformand, der tager over,” sagde den afgående formand Kristian Thulesen Dahl tidligere på ugen til DR.

”Og når Peter Kofod ikke er medlem af vores folketingsgruppe, så kan han i sagens natur ikke være politisk næstformand,” fortsatte han.

DFsommer2012 CLU2973
Da Kristian Thulesen Dahl i 2012 tog over som formand efter Pia Kjærsgaard, var han ikke næstformand men gruppeformand i Dansk Folkeparti. Vedtægterne siger ellers, at det er den politiske næstformand, der skal overtage formandsposten, hvis formanden stopper. Arkivfoto: Carsten Lundager

Kronprins-model benyttet før

Men Morten Messerschmidt afviser, at modellen, som han og Peter Kofod foreslår, ikke kan lade sig gøre. For det første er ”kronprins-modellen” blevet benyttet før i partiet. Det skete i 2012, da Kristian Thulesen Dahl afløste Pia Kjærsgaard som formand. Kristian Thulesen Dahl var dengang ikke næstformand, men gruppeformand for DF. Alligevel blev han udpeget til formand, og det er præcis det samme, der foreslås nu, skriver Morten Messerschmidt i et opslag på Facebook:

”Da Pia Kjærsgaard trådte tilbage som partiformand i 2012, pegede hun på Kristian Thulesen Dahl som sin arvtager. Han var ikke politisk næstformand, men fungerede alligevel som kronprins, indtil han formelt blev valgt på årsmødet. Samme model har Peter Kofod og jeg foreslået, mens vi lægger op til, at der til september skal ske ændringer af vedtægterne,” skriver Messerschmidt – og fortsætter:

”Dels skal vi have baglandet langt mere inddraget i partiets øverste ledelse ved, at hver storkredse vælger et hovedbestyrelsesmedlem direkte. Og dels skal vi have inddraget gruppeformanden i EP – pt. Peter Kofod – meget mere i arbejdet på Christiansborg ved, at han gøres til naturligt medlem af gruppen. Dermed kan han også vælges som politisk næstformand.

Indtil da bygger vi på den praksis, Pia indstiftede, hvor man som fratrædende formand naturligvis kan udpege en politisk leder i en mellemperiode. Og vi gør det endda så åbent og ærligt, at vi forelægger det for det ekstraordinære årsmøde i januar”.

”Støjberg ville være en fantastisk gevinst”

Morten Messerschmidt sagde i sidste uge i TV2 News-programmet Lippert, at han ikke vil gå efter formandsposten, hvis Inger Støjberg vælger at stille op. Det synspunkt står DF-næstformanden ved, selv om han nu officielt er formandskandidat.

”Nu venter vi spændt på, hvad Inger Støjberg siger. Hun vil være en fantastisk gevinst. Også som formand,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Han gør samtidig opmærksom på, at det også vil kræve en dispensation fra vedtægterne. Ifølge vedtægterne kan man nemlig først opnå valgbarhed til Dansk Folkepartis organer efter fire måneders medlemskab, og Inger Støjberg er som bekendt ikke medlem af Dansk Folkeparti endnu. Hun kan derfor ikke nå at opfylde vedtægternes krav om fire måneder, hvis hun beslutter at melde sig ind i DF og stille op som formand, når der 13. december er faldet dom i rigsretssagen.

”Skulle det ske, håber jeg godt nok ikke, at der er nogen, der problematiserer, at vi så også skal give hende dispensation fra vedtægterne. Det ville da være en skam,” skriver Morten Messerschmidt.Source link

Flere Artikler