Hjem Underholdning Philipsen: Det skete der i Dorphs lejlighed

Philipsen: Det skete der i Dorphs lejlighed

af Extra Avisen


I dokumentaren ‘MeToo: Sexisme bag skærmen’ fortæller den tidligere TV 2-vært Therese Philipsen om de seksuelle krænkelser, hun har oplevet i sin tid på TV 2.

Her fortæller hun blandt andet, at hun var en af de to kvinder, der deltog i TV 2’s advokatundersøgelse af sexisme og seksuelle krænkelser på kanalen, som fortalte om oplevelser med seksuelle krænkelser begået af Jes Dorph-Petersen for 20 år siden.

For første gang nogensinde sætter hun nu offentligt ord på, hvad der efter hendes opfattelse skete den aften i Jes Dorph-Petersens lejlighed.

Det sker i tredje afsnit af dokumentaren, som udelukkende handler om Jes Dorph-Petersen.

Philipsen: Det skete der i Dorphs lejlighed
Therese Philipsen var i flere år vært på TV 2. Foto: Carsten Andreasen

 

Efter en 22-udsendelse i 2001 blev Philipsen inviteret med hjem i Jes Dorph-Pedersens pendlerlejlighed af en fælles kollega, som også var til stede i lejligheden. Her skulle de efter planen have et par øl, men det udviklede sig ifølge Therese Philipsen til noget af et mareridt.

Hun fortæller, at Jes Dorph-Petersen her lagde en hånd over hendes mund, og hævder, at han pressede hende ned på en briks, hvor han tiltvang sig sex med hende.

– Og så kigger han (Dorph, red.) lidt skælmsk på mig. Han har et lidt underligt udtryk i øjnene. Og derfra går det ret stærkt. Han løfter sin hånd og putter den op foran min mund, og så presser han mig ned på denne her briks, fortæller Therese Philipsen og fortsætter:

– Han er oven på mig. Og jeg tænker, hvorfor kysser han mig ikke? Hvis man kan lide nogen, så kysser man jo. Han bliver ved med at vende mit hoved. Eller dreje det til siden, som om han ikke vil kigge på mig, fortæller Therese Philipsen videre.

I starten af januar kunne Ekstra Bladet på baggrund af en intern mail sendt til medarbejderne på Nordisk Film TV afsløre, at den populære tv-vært Jes Dorph-Petersen var blevet fyret fra selskabet og dermed fjernet som vært på TV 2.

Det skete efter en ekstern advokatundersøgelse af sager om sexisme og sexchikane på TV 2.

Det kostede ham til at starte med jobbet som vært på ‘Go’ aften Live’, og siden stod det også klart, at MeToo-sagerne også kostede 61-årige Dorph-Petersen jobbet som vært på en dokumentar, der var i støbeskeen og produceret af Deluca Film, og som siden skulle sendes på TV 2.

Anklagerne mod Jes Dorph-Petersen drejer sig om to sager fra henholdsvis 2001 og 2003 og kommer fra to kvindelige tidligere praktikanter.

Den ene har forklaret, at hun tilbage i 2001 blev inviteret hjem til Jes Dorph-Petersen af en fælles kollega, og under besøget skulle Jes Dorph ifølge kvinden have lagt en hånd over hendes mund, givet hende en lussing og presset hende ned på en briks, hvor han angiveligt tiltvang sig sex med hende.

Et vidne, der var i lejligheden, har også afvist anklagerne.

Den anden kvinde forklarer, at hun i 2003 var på et lignende besøg hos Jes Dorph-Petersen med en mandlig kollega. De to mænd lagde ifølge kvinden op til sex, men ifølge hendes forklaring afviste hun.

Jes Dorph-Petersen har igennem hele processen nægtet anklagerne, og han har siden klaget til Advokatrådet og Datatilsynet, fordi han føler sig uretfærdigt behandlet i forbindelse med den interne advokatundersøgelse.


Philipsen: Fik lussing
Herefter udviklede det sig ifølge Therese Philipsen til et fuldbyrdet overgreb.

– Han trækker ned i min nederdel, og så trænger han ind i mig. Jeg sparker ikke, slår ikke, skriger ikke, men beslutter mig bare for at give, hvad han vil have. Jeg kan huske hans hænder, som hele tiden var i mit hoved og i mit ansigt. De pressede hele tiden ned, og jeg kan huske, at han gav mig en lussing på et tidspunkt. Det husker jeg meget tydeligt, siger hun og forklarer, at hun undervejs forsøgte at kigge efter den anden kollega, der var til stede i lejligheden, men han var gået.

Hun fortæller, at Dorph-Petersen var sød og omsorgsfuld dagen efter, og derfor begyndte hun at bebrejde sig selv.

– Dagen efter siger Dorph, at han godt kunne lide, at han bare sådan tog mig. Jeg tænkte, at der var et eller andet, jeg havde misforstået. Jeg har på en eller anden måde vist ham, at det ville jeg gerne det her. Jeg var jo ikke bange for ham. Jeg tænkte, at der var et eller andet galt. Jeg troede, det var min skyld. At jeg havde gjort eller sagt noget, siger Therese Philipsen.

I dokumentaren fortæller Therese Philipsen også ærligt om, at hun trods overgrebet vendte tilbage til Dorph-Petersen i hans lejlighed flere gange efterfølgende.

– Jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det. Jeg skammer mig rigtig, rigtig meget over det. Han har en madras ude på køkkengulvet. Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg gjorde det. Jeg kan kun sige, at det var væmmeligt og voldsomt (…) Jeg tror, jeg var knækket på det tidspunkt. Vi kunne ikke flytte grænserne mere. De var helt væk. Jeg tror også, at jeg gerne ville straffe mig selv lidt. Jeg var sur og ked af det på mig selv, så jeg lod ham gøre, hvad han ville, siger hun i dokumentaren.

I dag er hun dog ked af, at hun ikke sagde fra i situationen.

– Han ødelagde så meget for mig. Jeg skammede mig så meget. (…) Jeg følte, det var min egen skyld. Jeg kunne jo bare have sagt fra. Men det var jeg ikke i stand til dengang. Det skulle have været ham, der beskyttede mig og passede på mig. Jeg var ung og under uddannelse. Det kan jeg se i dag. Det var ham, der havde ansvaret. Det var ham, der var den voksne. Det har været svært at nå til et punkt, hvor jeg ikke bebrejdede mig selv, siger hun og tilføjer senere, at hun gik med det selv og ikke fortalte det til nogen.

– Jeg vidste, det var mig, der ville blive fjernet, hvis jeg fortalte om det. Han var jo stjernen.

Lukker i
Jes Dorph-Petersen har ikke ønsket at medvirke i dokumentaren og afviser at kommentere Philipsens udlægning.

Kollegaen, der ligeledes var til stede i lejligheden, forklarer i et skriftligt svar til discovery+, at han på ingen måde kan genkende kvindens forklaring om, at han skulle have været vidne til voldelig eller krænkende adfærd.

Ifølge hans forklaring drak de to fyraftensøl i stuen, hvor han siden overnattede, da det var blevet sent. Han forlod derfor ikke lejligheden.

‘Jeg står ved min forklaring til TV 2’s advokatundersøgelse. Jeg har forklaret, at jeg på ingen måde kan genkende kvindens forklaring om, at jeg skulle have overværet en voldelige eller krænkende adfærd i løbet af den aften’, skriver han i en mail til discovery+-

Jes Dorph-Petersen har tidligere udtalt i en lang række medier, at historien er ‘løgn’, og at det er noget, Philipsen har ‘opdigtet’.

Therese Philipsen giver dog ikke meget for Dorph-Petersens forklaring om, at det hele er noget, hun finder på.

– Jeg bliver vred, for han ved udmærket, at det er løgn (at det ikke passer, red.). Hvorfor skulle jeg finde på en historie, hvor der er et vidne? Hvorfor skulle jeg placere en vidne i lejligheden, som tydeligvis ikke ville bakke mig op. Det står så tydeligt i min erindring.

I dokumentaren bliver Therese Philipsen også spurgt ind til, at der har været flere forlydende om, at hun i perioden var psykisk ustabil og derfor sætter spørgsmålstegn ved hendes troværdighed.

Philipsen afviser dog, at det skulle have noget med sagen at gøre. Hun bekræfter, at hun i en periode led af anoreksi, også i sin tid på TV 2.

– Men jeg kan ikke se, hvad det har med sagen at gøre, for uanset om jeg var rablende gal, så var de stadig chefer, og jeg var praktikant. Det gjorde mig endnu mere sårbar og udsat, da jeg starter hos TV 2, hvor det blev udnyttet, og hvor de skulle have passet på mig i stedet for.

Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra TV 2, men det har i skrivende stund ikke været muligt.


Se traileren til ‘Metoo: Sexisme Bag Skærmen’Source link

Flere Artikler